kostpolitik


I WHO’s brede sundhedsbegreb defineres sundhed som. 'det enkelte menneskes fysiske, sociale og psykiske helbredstilstand'.

En sundhedspolitik for en institution i Vejle Kommune bør således - udover at interesse sig for sund og alsidig kost - bygge på og give plads til de kulturelle traditioner og festlige arrangementer, der giver børn en naturlig og afslappet oplevelse af glæde, samhørighed og fællesskab.

 

Det ses ved:

 

Vi præsenterer børnene for en sund og alsidig kost der sikrer mæthed og et stabilt blodsukker og dermed en jævn forbrænding.

 

Vi skaber genkendelige rammer for vores måltider, hvor fællesskabet og samhørigheden omkring vores måltider skaber tryghed og overskud til at smage og nyde Dorthes mad.

 

Vi præsenterer ikke vuggestuebarnet for slik og sukkersøde kager og is, men Dorthes sunde alternativer. Se madplaner og opskrifter på DayCare og info-tavle.

 

Vi opfordrer børnehavebarnet og forældrene og til de sunde valg og små portioner i forbindelse med fødselsdage, traditioner o.l.

 

Vi skelner skarpt mellem hverdag og fest, og lægger vægt på klare aftaler i forbindelse med fødselsdage, traditioner o.l.

 

Vi sikre at forældrebestyrelsen og medarbejderne har forholdt sig til, hvilke rammer og betingelser børnene skal have for mad og måltider.

 

 

Sund og alsidig kost udvikler:

 

  • Glade, aktive børn som trives.

  • Børnenes mulighed for at udvikles optimalt både motorisk, mentalt og socialt

     

    Usund og ensartet kost udvikler:

     

  • Hovedpine, mavepine, træthed, irritabilitet. Nedsat koncentrations- og indlæringsevne

  • Vægtproblemer

  • Urolige børn. Store svingninger i blodsukkeret giver perioder med hyperaktivitet og perioder med træthed (se figuren nedenfor)

     

     

     

    Rammerne for måltider i Børnehuset Krystallen

     

    Dorthe og Anni Dorthe sørger i fællesskab for en sund og varieret kost til alle i Børnehuset Krystallen.

    Medarbejderne spiser sammen med børnene og guider dem til at spise sundt og varieret

    De opfordres til smage på dagens ret. Alternativet er rugbrød med plantemargarine.

    Har barnet særlig behov f.eks. lav fødselsvægt/fødevareallergi, aftaler forældrene og Dorthe en kostplan for barnet.

    Spiser barnet ikke svinekød eller kød i det hele taget aftales dette også med Dorthe.

     

    Morgenmad:

     

    Det er vigtigt, at børnene får en god start på dagen i form af et morgenmåltid.

    Børn der kommer i tidsrummet 6.20 - 7.15 vil blive tilbudt morgenmad.

    Vi er meget bevidste omkring madspild i vores hverdag med jeres barn J

     

    Morgenmåltidet består af:

     

  • Havregrød
  • Tykmælk
  • Havregryn
  • Mælk
  • hjemmelavet frugtmos   

 

Børnene får frugtmos eller en smørklat på havregrøden.

 

Formiddag:

 

Børnene får lidt frugt/grønt og en rugbrøds klap-sammen.

Der tilbydes vand til maden.

 

 

 

 

Middagsmad:

 

Kan bestå af: lun/ varm ret, grønt, smør selv, grød og supper. Der tilbydes altid rugbrøds-klap-sammen med plantemargarine hvis barnet ikke vil spise den varme mad. Der drikkes vand til middagsmaden. (Mælk mætter for meget)

 

Eftermiddagsmad:

 

kl. 14.00 serveres et let måltid for børnene, dette kan være:

  • Grønt/ frugt, tørret frugt eller hjemmebagt bagt grovbrød.

  • Der drikkes mælk til eftermiddagsmaden, hvis det ikke er en mælke-ret.

     

    Madplan:

     

    Der er madplan for hver uge på infotavle i børnehave og vuggestue og DayCare.

     

    Dorthe og Anni Dorthe kan blive syge, og de skal også af og til have ferie J. I disse tilfælde sørger medarbejderne for børnene. Her serveres fortrinsvis rugbrød med pålæg.

     

    Tur-dage:

     

    Når vi tager på tur og ikke kommer hjem til middagsmaden, sørger vi selvfølgelig for, at børnene får en madpakke med.

     

    Højtider, mærkedage og traditioner i Krystallen:

     

    Det er ved højtider og mærkedage, vi gerne vil give plads til de kulturelle traditioner og festlige arrangementer, der kan give børnene en afslappet oplevelse af glæde, samhørighed og fællesskab. Vi præsenterer børnene for en sund og alsidig kost, med et lille sødt indslag. Såsom sund fastelavnsbolle til fastelavn. Et lille påskeæg til børnehavebørnene og pap æg med rosiner i til vuggestuebørnene inden påskefrokosten. 

    På denne måde skelner vi mellem hverdag og fest.

    Vi vil informere om dette via madplan, årsplan, etc.

     

    Vi forbeholder os retten til afvigelser.

    Vi følger fødevarestyrelsens anbefalinger for børn i daginstitution.

    Kostpolitikken evalueres løbende.

     

    Link til fødevarestyrelsen: www.altomkost.dk